8 Mayıs 2013 Çarşamba

ev yapımı tereyağı ve ekşimeğim

bugün kendim kendime tereyağı,ekşimek yaptım.bi mutlu bi mutlu oldum anlatamam,paylaşmadan edemedim,yoğurdumu zaten kendim yapıyordum ama kaymaklarını yemediğimiz için hep atıyordum artık biriktiriyorum tereyağı yapmak için,arada gidip gidip bakıyoum birikmişmi diye,tereyağı yapmak için sabırsızlanıyorumda
yapılışıda şöyle;öncelikle biraz fazla süt gerektiriyor,ben köyde olduğumdan sağolsun köylüler çok süt getiriyor,ama ben birtek yoğurt yapmayı biliyordum,dedim bu sütler böyle bitmeyecek başka şeylerde yapmalıyım,sütleri yoğurt yaptım,yoğurtların kaymaklarını aldım,kaymaklardan yağ yaptım yağın altıylada ekşimek yaptım ekşimeğin suyuylada ekmak yapacağım :)gelelim yağın nasıl yapıldığına bi kavanozum var her yaptığım yoğurdun yada pişirdiğim sütün kaymağını bu kavanozda biriktiriyorum kavanoz dolmaya yakın büyük 3 kiloluk bir kaba döküyorum üzerinede 3 bardak ılık su döküp sıkı sıkı kapatıp 10 dakika çalkalıyorum yağlar ayrışıyor zaten bir bardak soğuk su döküp tekrar çalkalıyorum sonra açıp kaşıkla üste toplanan yağı bir tabağa alıyorum,aldığım yağları tekrar karıştırıyorum kaşıklaki içinde kalan suyu salıyor ne kadar karıştırır ve içindeki suyu bırakmasını sağlarsanız okadar iyi olur.yağını aldığım suyu kaynatıyorum süzüyorum ekşimek oluyor,bu suya evde ekşimeye durmuş yoğurtları yada bunu ne yapsam dediğiniz sütlür varsa katınki ekşemeğiniz hem daha güzel olsun hemde çok olsun.kırkyıllık usta gibi yazdım ama topu topu bu 2.yapışım.bu arada http://cahidejibek.com/2012/03/06/evde-tereyagi-nasil-yapilir/ çok faydalandım sizde bir bakın derim
 



7 yorum:

  1. ama insan bi tarifinide yazar be güzelim :) kendin yap kendin ye olmaz öyle :) yapılısını yaz tamammı

    YanıtlaSil
  2. harika valla.imrendim doğrusu.ben yapamam zira kaymakları tek başıma götürüyorum.yemeden zor biriktirim :) takdir ettim sizi.afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaymakları benim gibi ziyan etmeyip yiyormuşsunuz zaten,odaha uğraşsız :). biz yemediğimiz ve ziyan ettiğimiz için bu çözüme yönlendik

      Sil
  3. en iyisini yapıyorsun arkadaşım. bende yoğurdumu kendim yapıyorum. yoğurdun kaymağını biriktirip tereyağda yaparım arasıra. hele birde çocuklar varsa en doğalı gerekiyor mutlaka. bu arada çitlembik nasılda büyümüş. allah uzun ömürler versin. blog arkadaşlığı böyle birşey. hiç görüşmedik,tanışmadık ama doğumunu bekledik, büyüdüğünü izledik. ne kadar güzel. :)

    YanıtlaSil
  4. evet haklısınız,blog arkadaşlığı başka bişey,öyle oluyorki sadece bloğundan bilgi edindiğimiz insanlar oluyor,bazen gece yatarken aklıma bile geliyor biri vardı evlenecekti evlendimi acaba,falanca hamiyeydi çocuğu oldumu acaba diye.bloğumu seviyorum dolayısıyla sizleride seviyorum hiç tanımasamda:}

    YanıtlaSil
  5. Doğal yiyecek sağlıklı yaşam elinize sağlık.Bende kaymaktan tereyağ yaparım.Kaymağı başka türlüde değerlendire bilirsiniz;kremaya margarin yerine ,muhallebiye,revani benzeri tatlılar üstüne.kalvaltıda ekmek üstüne koyup şeker serperek yemeside çok zevlidir.Sevgiler..

    YanıtlaSil